top of page

Een tuin is een deel van het ecosysteem; dat werd ons uitgangspunt.

We ontwierpen de tuin op basis van de principes van Natuurpunt en Velt:

- waterpartij

- takkenwal met egelhuisjes

- bloemenstrook

- doornige heg

- compostbakken

- vogelkastjes

...

Zo ontdekte ik zeer interessante lectuur van Velt en enkele nieuwe begrippen:

- "Stappen naar een ecologische tuin"

- "Meer dan schaduw"

- "Permacultuur" (https://winkel.velt.nu/)

Ook de onuitputtelijke bron van kennis van Paul Van Damme en het boek van Frank Anrijs zette me in de goede richting; "Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin". 

Ik voelde me meteen thuiskomen in deze manier van tuinieren, hun denken, hun kijk naar de tuin, en zo groeide het idee om de tuin zo gezond mogelijk, eetbaar en in balans met zijn omgeving in te richten.

Tijdens het proces van lezen en werken bleken onze vingers veel groener dan gedacht.

Het concept permacultuur vonden we fascinerend en een eetbare tuin creëren, voor en samen met onze 3 kleine kindjes leek een mooie uitdaging. 

​

Het tuinplan

Het tuinplan hebben we zelf getekend, met al onze dromen erin vervat.

De tuin werd opgedeeld in verschillende stroken, elk met zijn eigen specifieke functie.

​

Sinds 2018

In oktober 2018 werd alles weggehaald dat er niet thuishoorde. Tijdens die winter vormde de tuin zich om tot een moddermoeras waar je tot 40cm diep kon in wegzakken...

In februari 2019 hebben we de kleigrond opengehaald en een nieuwe gezonde laag toegevoegd. Sinds maart 2019 zijn we gestart met aanplanten, het werden intensieve jaren van onderzoeken en ontdekken. We zijn gestart met grote nieuwe (jonge) bomen en grote struiken; nadien gingen we naar kleinere houtachtigen.

​

In 2020 leerden we onze tuin goed kennen, zeker tussen al dat thuiswerken door tijdens Corona. Met de kindjes gingen we op ontdekking en met wat we vonden konden we aan de slag. Dat jaar werd er heel veel gefantaseerd en gecreëerd.

​

In 2021 opende zich een nieuwe wereld, met een opleiding Permacultuur in het Voedselbos te Nokere bij Bert Dhondt werd mijn bruisende nieuwsgierigheid alleen nog maar meer geprikkeld. We zijn ondertussen gestart met de aanleg van een - vooral - eetbare kruidlaag.

​

2022 werd al even interessant; met de focus op de eetbare kruidlaag ging ik in opleiding bij Lieve Galle om nog meer te ontdekken over die onbekende en onbeminde maar eetbare kruidachtigen.

In september 2022 startte ik mijn opleiding tot natuurgids bij Natuurpunt. Ik duik erin, nieuwsgierig naar meer en dit zal de tuin zeker goed doen.

​

en 2023...

Wat een plezier, ik heb mijn eerste gidssessies achter de rug. Meerdere keren op stap met klassen van 20 nieuwsgierige kindjes; een fantastische ervaring. Hen laten verwonderen over de kriebelbeestjes en het belang van deze beestjes binnen onze tuinen leren ontdekken op een interactieve manier.  Ik kan me nu met trots een Natuurgids voor Natuurpunt en de Kaaihoeve noemen. Een Veldocent met passie voor ecologische tuinen en tuinontwerper.

2024 wordt een spannend jaar!

Er staan enkele gidsbeurten ingepland bij Natuurpunt Boven-Schelde, enkele lezingen bij meerdere Velt-afdelingen rond natuurtuinen, ontwerpen van tuinen, het klimaat en hun biodiversiteit. Mijn cursus tuinontwerp is met glans afgerond. Ons Ambernest groeit ondertussen verder, al is het door die voorbereidingen wel wat rustiger op de site...

​

Kom je de natuur mee ontdekken?

bottom of page